Toon artikel

Toegankelijk Tienen houdt debat over het busvervoer in Tienen.

Een talrijk publiek toonde grote interesse in een debatmiddag georganiseerd door Toegankelijk Tienen.
Voorzitter Paul Rabau trapte op 18 april 2024 de debatmiddag af met als centrale vraag: " Een goede mobiliteit is troef! Maar waar loopt het stroef?"

Vier deskundige sprekers belichtten verschillende aspecten, waaronder het basisbereikbaarheidsplan van De Lijn, de Hoppincentrale, Flex-vervoer en Hoppinpunten. Na hun presentaties gingen Luc Kinnaert (van Trein-Tram-Bus), Griet Similon (De Lijn), Liesbeth Vanderloock (Tiense schepen van Mobiliteit) en Hilde Medaer (Mobiliteitsambtenaar Tienen) in gesprek met het aanwezige publiek.

Tijdens de afsluiting kregen alle sprekers de kans om hun positieve conclusies te delen. Toegankelijk Tienen merkt op dat het basisbereikbaarheidsplan van De Lijn nog verdere verfijning behoeft, een punt dat door vele vragen en opmerkingen vanuit het publiek werd bevestigd.
"Er ligt dus nog aanzienlijk wat werk op de plank, en we hopen op een constructieve samenwerking met diverse belangengroepen, waaronder Toegankelijk Tienen," concludeert Annemie Steutelings, mede-organisator van deze succesvolle middag.

Het moment is eindelijk daar!
Op donderdag 18 april 2024 organiseren we ons langverwachte namiddagdebat onder de titel:

"Een goede mobiliteit is troef! - Maar waar loopt het stroef?"

We onderzoeken of het mobiliteitsaanbod in Tienen voldoende is voor zowel mensen met als zonder een beperking. Vier vooraanstaande sprekers delen hun inzichten:

· Luc Kinnaert (Trein-Tram-Bus) zal het hebben over het basisbereikbaarheidsplan van De Lijn.

· Griet Similon (De Lijn) zal spreken over Hoppincentrales en Flex-vervoer.

· Het duo Liesbeth Vanderloock en Hilde Medaer (Stad Tienen) zal inzichten delen over Hoppinpunten.

Het afsluitende debat wordt gemodereerd door Jos Wouters (Grip).

Heeft u interesse (schrijf je in) of wilt u meer informatie?
Stuur een mail naar info@toegankelijktienen.be of via ons contactformulier.
Volg onze FB-pagina:https://www.facebook.com/toegankelijktienen 

We zitten in de rechte lijn naar onze debatnamiddag van

donderdag 18 april 2024 onder de titel:

Een goede mobiliteit is troef! - Maar waar loopt het stroef?

Zal het Tiens mobiliteitsaanbod voldoende zijn voor mensen met en zonder een beperking?

Bij een debat hoort een moderator.
Jos Wouters, gewezen stafmedewerker van het overlegplatform Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid, zal dat doen vanuit zijn rijke ervaring met inclusie op het werk voor personen met een beperking.

We kijken ernaar uit hoe hij het debat met onze verschillende sprekers en publiek over ‘mobiliteit’, openbaar vervoer en de diverse gegevens over ‘basisbereikbaarheid’ van de Lijn in goede banen zal leiden.

Interesse of meer weten?
Schrijf u dan in door u te melden via info@toegankelijktienen.be of ons contactformulier.
Volg ook onze FB-pagina
 

Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat Tiense schepen van Mobiliteit en Duurzaamheid, Liesbeth Vanderloock, en haar mobiliteitsambtenaar Hilde Medaer als derde sprekers zullen optreden tijdens onze debatnamiddag op

donderdag 18 april 2024, met als thema

"Een goede mobiliteit is troef! - Maar waar loopt het stroef?".

Vanuit hun deskundigheid en bevoegdheden zullen zij ons informeren over wat Hoppinpunten betekenen voor de Tiense bevolking, hoe ze functioneren en welke voordelen eraan verbonden zijn in het kader van 'duurzame mobiliteit'.

Na hun lezing zullen zowel Liesbeth Vanderloock als Hilde Medaer deelnemen aan een debat met andere vooraanstaande sprekers, waarbij zij hun inzichten en expertise kunnen delen

Interesse of meer weten? Schrijf u dan NU al in door u te melden via info@toegankelijktienen.be of onze contactpagina
Volg onze FB-pagina: https://www.facebook.com/toegankelijktienen

Op onze debatnamiddag van donderdag 18 april 2024 onder de titel:

Een goede mobiliteit is troef! - Maar waar loopt het stroef?

Zal het Tiens mobiliteitsaanbod voldoende zijn voor mensen met en zonder een beperking?

zullen de volgende sprekers het woord voeren:

  • Luc Kinnaert: lid van Trein-Tram-Bus en beweging voor beter Openbaar Vervoer, over ‘het Basisbereikbaarheidsplan vervoerregio Leuven in een notendop met focus op de Tiense regio
  • Griet Similon: woordvoerder voor “de Lijn”, over ‘Hoppincentrale en Flex-vervoer
  • Liesbeth Vanderloock: schepen van mobiliteit en duurzaamheid stad Tienen en Hilde Medaer: mobiliteitsambtenaar stad Tienen, over ‘Hoppinpunten

Na een koffiepauze zal Jos Wouters, voormalig stafmedewerker van Grip en Handicap & Arbeid, het debat met het publiek en de verschillende sprekers in goede banen leiden.

Interesse?
Inschrijven kan NU al door u te melden via info@toegankelijktienen.be of ons contactformulier.

Volg ook onze FB-pagina: https://www.facebook.com/toegankelijktienen

De Paardenprocessie van Hakendover wordt vanaf nu ook toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Toegankelijk Tienen en het Processiecomité hebben samen een speciaal traject uitgestippeld om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van dit feestelijke evenement.
Anita Savonet van Toegankelijk Tienen benadrukt dat het gebrek aan aangepaste toiletten een groot struikelblok was voor mensen met een beperking. Dankzij de inspanningen van beide partijen kunnen zij nu gebruikmaken van aangepaste faciliteiten, waaronder het toilet in de nieuwbouw van 't Prieeltje, het nieuwe OC Hakendover en café De Korenbloem.

Het nieuwe parcours dat is ontwikkeld, biedt mensen met een beperking meer comfort en veiligheid. Anita legt uit dat ze hun voertuig kunnen achterlaten op de parkeerplaats van het OC Hakendover, waarna het slechts 700 meter is naar de locatie waar de processie voorbijtrekt. Bij de kruising van de Hollestraat en de Oude Heerweg is een veilige afgesloten ruimte gecreëerd, speciaal gereserveerd voor rolstoelgebruikers, van waaruit ze samen de processie kunnen bekijken.

Hoewel de galop op de Tiense berg een obstakel blijft voor rolstoelgebruikers vanwege modder en veiligheidsredenen, tonen Anita en haar team begrip en realisme. Ze zijn dankbaar voor de samenwerking met het Processiecomité en zijn tevreden met de positieve reacties vanuit de voorzieningen voor mensen met een beperking. Anita kijkt uit naar een mooie dag waarop iedereen kan deelnemen aan het evenement.

Zie ook ons eerder artikel met plannetje en legende

We zijn gestart! De aankondiging van ons debat omtrent het Vlaams decreet “basisbereikbaarheid van de Lijn” is verspreid.

Toegankelijk Tienen houdt dat debat op donderdag 18 april 2024 in het vrijetijdscentrum (VTC Tienen) van 13u30 tot 16u30.

We brengen meer duidelijkheid over wat de Lijn bedoelt met haar nieuwe plan en welke gevolgen de invoering ervan teweegbrengt. En dat onder de titel:

Een goede mobiliteit is troef!
Maar waar loopt het stroef?
Zal het Tiens mobiliteitsaanbod voldoende zijn voor mensen met en zonder een beperking?

Interesse? Inschrijven kan NU al door u te melden via info@toegankelijktienen.be of ons contactformulier
Volg ook onze FB-pagina: https://www.facebook.com/toegankelijktienen

Wat staat er allemaal op het programma?

🔹 Ontdek het aanbod fietsen en e-bikes van lokale Tiense fietshandelaars. (check de deelnemende handelaars op onze website)
🔹 Test de verschillende fietsen op het fietsparcours.
🔹 Scoor een herstelde tweedehandsfiets voor een kleiner budget.
🔹 Verken fietsroutes in Tienen en Vlaams-Brabant.
🔹 Leer meer over lokale organisaties rond duurzame mobiliteit.
🔹 Ontdek het aanbod van fietsverzekeringen en fietsleasing.
🔹 Bescherm je fiets door hem te laten graveren.
🔹 Maak nieuwe vrienden en deel je passie voor fietsen.
🔹 Geniet ondertussen van heerlijke hapjes (dankzij Streetfood Tienen) en drankjes om je energie op peil te houden.
 
En natuurlijk zijn ook wij aanwezig met een stand en een rolstoelfiets...
 
Datum: 30 maart 2024
Locatie: Manege, Tienen
vanaf 11u tot 18u en gratis inkom
Op 22 februari 2024 hield Toegankelijk Tienen haar jaarlijks persmoment.
Dan werden ook de Awards uitgereikt aan instellingen, horeca en handelszaken die hun locatie toegankelijker maakten.

 
Het prioriteitenplan 2024-2030 werd voorgesteld. “Alle voetpaden van de stad en haar deelgemeenten dienen aangepast te worden om toegankelijker te zijn voor rolstoelen, ouderen met of zonder rollator, jonge gezinnen met brede kinderwagens enz. We vragen ook dat het recent in voege getreden bereikbaarheidsplan van de stad grondig wordt bijgestuurd” zegt Paul Rabau, voorzitter van Toegankelijk Tienen.
 
Het parkeerbeleid voor personen met een beperking en de handhaving ervan verdient meer aandacht; het is wenselijk dat de stad op een correcte manier meer inspraak en participatie organiseert om de burger een stem te geven waarmee het beleid echt rekening houdt, voegde Paul Rabau toe.
 
Traditioneel werden eveneens de genomineerden voor de TT-award 2024 bekend gemaakt. Dit jaar werd “Wilma” de laureaat. RZ H. Hart Tienen en Godison (Goetsenhoven) kregen een eervolle vermelding.
 
Toegankelijke Tienen zal op 18.04.24 in het VTC (13u30 tot 16u30) een debat organiseren over de Lijn, haar Flex-bussen en Hoppinpunten onder de titel “Een goede mobiliteit is troef, maar waar loopt het stroef?”.
Iedereen welkom na inschrijving

Enkele weetjes voor deze Internationale dag van de rolstoel:

  1. Op de Internationale Dag van de Rolstoel erkennen we de cruciale rol die rolstoelen spelen in het leven van miljoenen mensen met mobiliteitsbeperkingen wereldwijd.
     
  2. Wist je dat de rolstoel, zoals we hem nu kennen, zijn oorsprong vindt rond 1595? Toen werd de 'invalidenstoel' gemaakt voor de Spaanse koning vanwege zijn fysieke beperkingen door jicht. Maar het allereerste meubelstuk met wieltjes zien we al op een Griekse vaas die van ongeveer 530 voor Christus is, een kinderbedje.
     
  3. Rolstoelen worden op maat gemaakt voor verschillende behoeften, met variaties zoals handmatige rolstoelen, elektrische rolstoelen en sportrolstoelen, elk ontworpen om mobiliteit te verbeteren en onafhankelijkheid te vergroten.
     
  4. Een goed ontworpen rolstoel kan het leven van mensen met mobiliteitsproblemen aanzienlijk verbeteren, waardoor ze toegang hebben tot werk, onderwijs, en sociale activiteiten.
     
  5. Rolstoelsporten zijn zeer divers en omvatten disciplines zoals rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, en rolstoelraces, waar atleten indrukwekkende prestaties neerzetten en grenzen verleggen.
     
  6. Toegankelijkheid blijft een belangrijke kwestie voor rolstoelgebruikers, met voortdurende inspanningen om openbare ruimtes, vervoer en gebouwen beter toegankelijk te maken.
     
  7. Wist je dat de recordhouder met snelste elektrische rolstoel een verbazingwekkende snelheid van 107,5 kilometer per uur heeft bereikt?
     
  8. Het wereldrecord voor de langste wheelie is voor een Nederlander. Hij reed ruim 9 uur lang op de achterwielen van zijn rolstoel en legde daarmee een afstand af van meer dan 30 kilometer.
     
  9. Op deze dag eren we de veerkracht, doorzettingsvermogen en vastberadenheid van rolstoelgebruikers over de hele wereld, die dagelijks obstakels overwinnen en hun leven ten volle leven.
     
  10. Laten we op de Internationale Dag van de Rolstoel streven naar een wereld waarin toegankelijkheid en inclusie voor iedereen vanzelfsprekend zijn, en waar de diversiteit van mensen met verschillende mobiliteitsbehoeften wordt gewaardeerd en gevierd.


En ineens een complimentje voor de internationale complimentendag:
een grote shout-out geven aan alle rolstoelgebruikers!
Jullie zijn niet alleen ongelooflijk moedig en veerkrachtig, maar ook inspirerend in jullie vastberadenheid om grenzen te doorbreken en de wereld op jullie eigen unieke manier te veroveren.
Keep rolling en blijf stralen!